Pieczone warzywa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

4 czerwone cebule, 2 żółte papryki, cukinia, 6 mięsistych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 4 gałązki bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz

1. Cebule obrać, pokroić na ósemki, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, obraną cukinie pokroić w grubsze, centymetrowe półplasterki.
3. Warzywa włożyć do miski, wymieszać z oberwanymi rozmarynowymi, igiełkami i 2 łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem,
4. Na blaszce rozłożyć papier w do wypieków, wyłożyć przygotowane warzywa, piec w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20minut.
5. Pomidory pokroić w ósemki, ułożyć obok warzyw i razem piec jeszcze5 minut.
6. Upieczone warzywa przełożyć do salaterki, dodać porwane listki bazylii, resztę oliwy, ocet balsamiczny, lekko wymieszać. Podawać jako znakomity dodatek do pieczonych mięs.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj