Już leży na desce

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

 Pierwszą deskę cedrową do pieczenia na grillu dostałem dobre kilka lat temu. Przywieźli mi ją ( a może nawet przysłali przez umyślnego) ze Stanów Zjednoczonych mieszkający tam podówczas Ewa i Maciek Wierzyńscy. Użyłem ją z doskonałym skutkiem parokrotnie i nierozważnie pożyczyłem mieszkającym w pobliżu znajomym amatorom pieczystego. A babcia E. nauczała mnie mówiąc: Nie pożyczaj – zły obyczaj! I oczywiście deskę diabli wzięli. Podobno spłonęła, bo gril był nadmiernie rozżarzony. Ale jako że czasem los bywa łaskawy dostałem znowu cedrową deseczkę.

 Tym razem nawet ozdobioną wypalonym moim imieniem i nazwiskiem. A także nazwiskiem ofiarodawcy: Weber. Myślę, że to dowód wdzięczności za kilkukrotne chwalenie używanych przeze mnie sprzętów tej firmy oraz przepisów opublikowanych w „Wielkiej księdze grillowania”, z której systematycznie korzystam.

Do mojej deseczki dołączony był także przepis na łososia pieczonego i podawanego w bardzo oryginalnym sosie. Niemal natychmiast skorzystałem i z prezentu, i z przepisu. Warto było się trudzić, bo rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ryba była przesiąknięta cudnym aromatem cedrowego drewna a sos dodał jej niebywałej egzotyki. Można było sobie wyobrażać, że obiad jemy na odległej wyspie pośród oceanu. A moje modrzewie z powodzeniem udawały palmy.

Wprawdzie po jednej próbie nie należy namawiać do grzechu przyjaciół ale jako że deseczki wykorzystywałem już wcześniej – nie mogę się powstrzymać od oddania przepisu w dobre, bo smakoszowskie, ręce.

Łosoś grillowany na cedrowej desce

1.Podzielić filet łososia na porcje zostawiając skórę. Posolić (nie szczędząc soli) i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 2.Rozżarzyć grill i doprowadzić do temperatury 180 st. C 3. Deskę cedrową wyjąć ze słonej wody, w której winna spędzić około 60 minut.

4.Włożyć deskę do wnętrza grilla umieszczając ją na ruszcie nad żarem i zamknąć urządzenie. Po 5 minutach gdy deska zaczyna dymić odwrócić ją i na ogrzanej powierzchni ułożyć na niej rybę skórą do dołu. Posypać brązowym cukrem. Znów zamknąć grill i piec aż mięso zbrązowieje czyli ok. 20 minut.

Sos do łososia

2 kromki czerstwego chleba, garść obranych ze skórki i podprażonych na suchej patelni orzechów laskowych, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwa z oliwek, posiekana natka pietruszki, gruba sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

 1.Namoczyć chleb w wodzie i wycisnąć.

2.Posiekać drobno orzechy wraz z czosnkiem. Polać kilkoma łyżkami soku cytrynowego i dodać pokruszony chleb. Zmiksować

3.Do masy chlebowej wlewać cienka strużką oliwę (125 ml), dodać natkę, pół łyżeczki soli morskiej i ćwierć łyżeczki pieprzu. Ponownie zmiksować.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Prezydent nie wszystkich Polaków

Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?

Rafał Kalukin

 4.W razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Polać upieczonego łososia i podawać z ryżem.

Jeść, nie marudzić a popijać winem z Prowansji lub Katalonii. Oczywiście zimnym rose’ .

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama