Nie każdy bukiet to bouquet garni

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Bouquet garni oznacza „pęczek ziół”. Ta klasyczna kombinacja – niezastąpiona w kuchni – składa się z trzech gałązek pietruszki, jednej małej gałązki tymianku i jednego niedużego liścia laurowego. Można ją owijać w aromatyczne warzywa, np. liść selera lub zielony liść pora. Tworząc taki pęczek, należy wybierać zioła, które pasują do siebie; należy też pamiętać, że aromat liści laurowych jest mocny, a pietruszki – słaby.

W zielniku chyba trochę za gęsto
Fot. P. Adamczewski

Wielkość pęczka zależy od objętości dania; malutki bouquet garni zagubi się w wielkim garnku zupy, a duży za bardzo przesyci mały rondelek sosu. Niektóre zioła i produkty spożywcze pasują do siebie: rozmaryn do jagnięcia, szałwia do wieprzowiny i cielęciny, koper włoski do ryb, bazylia do pomidorów. Są też kombinacje ziół, które łączą się wyjątkowo dobrze. Związując kilka świeżych gałązek, możemy zrobić prosty bouquet gani; bywają też bardziej skomplikowane kombinacje, które dodaje się do zup, potraw duszonych, sosów i wielu innych dań.

Świeże zioła można związywać sznurkiem w pęczki; zioła suszone wsypujemy w muślinowe torebki. Zawsze należy je usunąć przed podaniem. Przykładowo: do długo gotowanych dań z drobiu bierzemy łodyżkę selera, natkę pietruszki, gałązkę tymianku, majeranku, estragonu i liść laurowy, zawiązane w muślinowej torebce.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

Jeśli gotujemy mięso dzikich ptaków, dodajemy jeszcze kilka jagód jałowca. Jako przyprawę do jagnięcia związujemy razem gałązkę rozmarynu, tymianku, cząbru, mięty i pietruszki; do duszonej wołowiny miętę zamieniamy na skórkę pomarańczy. Do wieprzowiny dodajemy gałązki świeżej szałwii, tymianku i majeranku, albo bierzemy te same zioła suszone i razem z oregano wsypujemy do muślinowej torebki. Owoce morza najlepsze są z koprem, estragonem i skórką cytryny.

Taki bukiet, czyli bouquet, jeśli jest ze świeżych ziół, może być miłym upominkiem. Zwłaszcza gdy odwiedza się sąsiadów gotujących, ale nie posiadających własnego zielnika.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj