Ważny toast, czyli pierwszy krok do dorosłości

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dostałem butelkę Bordeaux, którego dotąd nie znałem, a lubię wina z tej części Francji. Tam bowiem, w winnicy Chateaux Magnole, zdawałem egzamin somelierski po krótkim kursie dla miłośników win. Nową butelkę pieszczotliwie włożyłem na półkę w piwniczce i poczekałem trzy dni, by uspokoiła się po podróży. Potem przyrządziłem udziec jagnięcy marynowany w jarzynach i pieczony z czosnkiem i oliwą. Następnie odkorkowałem wino, poczekałem po przelaniu do karafki, i gdy odetchnęło już świeżym tlenem, nalałem do kieliszków. Było wspaniałe. I już pierwszej butli nie ma. Został mi tylko opis:

Chateau Sainte-Marie Bordeaux Superieur z Entre deux Mers (Francja)
To wino z rodzinnej winnicy (Gilles et Stephane Dupuch), z serca regionu Bordeaux, czyli Entre deux Mers. Mieszanka szczepów: Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, starzona przez 12 miesięcy w dębowych beczkach. W rezultacie powstaje wino głębokie. o ciemnofioletowym kolorze oraz smaku czereśni lub czerwonych porzeczek. Mocno wyczuwalne taniny. Doskonałe do krótko pieczonej polędwicy i dziczyzny.

No i wreszcie zbliża się okazja, by sięgnąć po drugą butelkę. Kupiłem bowiem od sąsiada myśliwego piękny udziec kozła i łopatkę dzika. A zbliża się ważna rocznica, czyli dojście do pełnoletniości najmłodszej w naszej rodzinie. Zanim to nastąpi, mięso zdąży się dobrze zamarynować, nabierze kruchości i smaku, zanim znajdzie się w piekarniku. Na pierwszy ogień pójdzie dzik.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

Łopatka dzika szpikowany czosnkiem
Łopatka dzika, główka czosnku, po szczypcie oregano, hyzopu i tymianku, 3 jagody jałowca, olej, sól, pieprz.
Na marynatę: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, licząc na 1 kg mięsa, 250 ml wody mineralnej niegazowanej, 3 łyżki octu winnego, 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, gałązka tymianku, 5 ziaren pieprzu, 2 goździki, liść laurowy.

1. Wytrybować z łopatki kość. Oczyścić z błon i zalać marynatą. Po pierwszej dobie dodać oregano, hyzop, tymianek i jałowiec. Na godzinę przed pieczeniem posolić, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i olejem.
2. Mięso oczyścić z przypraw. Obrać główkę czosnku, ząbki przeciąć wzdłuż. Ostrym nożem wywiercić w mięsie głębokie otwory i umieścić w nich ząbki czosnku. Naszpikowane czosnkiem mięso piec w piekarniku w temperaturze 220°C (w zależności od wielkości od 1 do 2 godz.).
3. Marynata: przesmażyć warzywa pokrojone w plasterki na oliwie. Zalać winem i wodą. Dodać przyprawy. Zagotować i ostudzić. Zalać mięso, by było całe zakryte. Trzymać w chłodnym miejscu przez 3-4 doby, przewracając co 12 godzin.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj