Smak i aromat Francji

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dziś drugi odcinek smaków świata zaczerpnięty z wydawnictwa Reader’s Digest i przypominający kilka zaledwie podstawowych przypraw używanych w kuchni nadsekwańskiej.

Musztarda
Najsłynniejsza, pochodząca z regionu Dijon, ma wyrazisty umiarkowanie ostry smak. Podaje się ją na stół jako dodatek, przyprawia się nią sosy i sałatę.

Oleje orzechowe
Używane jako przyprawy o głębokim smaku, produkowane są z orzechów laskowych, włoskich albo z migdałów. Nie używa się ich do gotowania, bo wysoka temperatura zabija ich smak i aromat. Dodaje się je do octu winnego używanego do sałaty, czasami skrapia się nimi gotowane warzywa.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

Pieprz
Ziarna zielonego i różowego pieprzu dodaje się do delikatnych dań, do których zwykły, czarny pieprz byłby zbyt ostry.

Puree z kasztanów
Dodaje się je do sosów, pieczeni i dodatków warzywnych, którym nadaje specyficzny, orzechowy smak.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama