Konfitury leniwej gospodyni

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Staram się nie robić z tego problemu: konfitury przygotowuję trochę wstydliwie, raczej za nimi nie przepadam. Nie nastawiam więc wielkiego garnka na kuchence i nie mieszam do znudzenia, ale tak jakoś, kiedy kupię za dużo owoców wsypuję je do garnka, dodaję nieco cukru i przez 3 dni, co jakiś czas zagrzewam. Ot, taka technologia lenia.

Okazuje się , kiedy już gotowy słoiczek stygnie na kuchennym blacie, że ktoś uwielbia właśnie truskawki ze słoiczka. Ktoś inny woli maliny, jeszcze inni morele i wiśnie. Znajduję wdzięcznych odbiorców konfitur produkowanych jakby mimochodem. Przestrzegam jednak kilku ważnych reguł: zawsze wygotowuję czyste słoiczki i przykrywki, co nie jest specjalnie pracochłonne, płuczę je spirytusem (wystarczy kilka chwil) i zawsze napełniam bardzo gorącą, wręcz wrzącą konfiturą, a potem szybko zakręcam, dzięki czemu zamykają się hermetycznie. Moje konfitury(nawet nie jestem pewna, czy zasługują na to miano według starych reguł) nie są za słodkie.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Psychobiznes

Od dziesięcioleci trwają znojne prace nad ustawą dotyczącą usług psychoterapeutycznych w Polsce. Dlaczego się nie udaje? Bo chodzi o pieniądze.

Wojciech Kulesza

Oczywiście konfitury zupełnie niesłodkie nie mogłyby być smaczne, ani nosić takiej dumnej nazwy. Ale zapewniam, że wsypanie do najkwaśniejszych nawet owoców połowy cukru podawanej w starych przepisach jest zupełnie wystarczające. Konieczne jednak jest hermetyczne zamknięcie słoików i po otworzeniu, zimą ,wstawianie ich do lodówki. I co za zysk dla zdrowia.

Prawdę mówiąc nie robię też żadnych przetworów z cukrem żelującym. Tak przygotowane dżemy i konfitury produkowane przemysłowo. Te domowe niechaj mają stary poczciwy smak. I zmniejszenie ilości cukru jest jedynym ustępstwem na rzecz nowoczesności. W tym roku spróbuję staropolskiego sposobu: dodania miodu do konfitur, a kilka słoiczków zostanie wzmocnionych o odrobinę brandy. Mam nadzieję, że będą smaczne.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj