Rzodkiewki rządzą!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Jeśli, tak jak my, macie nadprodukcję rzodkiewek, a zwłaszcza ich liści, mam dobrą wiadomość. Oprócz pesto z liści rzodkiewek można przygotować wspaniałą zupę. Przepis dostałam od koleżanki, którą obdarowałam rzodkiewkami. Przesłała go wraz ze zdjęciem, które mnie zachęciło.

fot. Dariusz Kowalski

A oto przepis. W oryginale francuski.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Kraj raj

Niemiecka rodzina Porsche-Piech poprzez swoją fundację zbudowała globalne marki samochodów. Polska rodzina – Daniela Obajtka i jego syna – żadnej marki nie buduje, po prostu dzięki prawu o fundacjach nie płaci podatków od zysków, jakie przynoszą 22 nieruchomości oraz udziały w firmie deweloperskiej. Podobnie czyni rodzina Mentzenów. I inne.

Joanna Solska

Podsmażyć na maśle 1 cebulę i 3-4 ziemniaki pokrojone na kawałki. Dolać nieco wody, i dusić, aż będą miękkie. Zamiast wody może być bulion. Kiedy ziemniaki zmiękną dodać dużo liści rzodkiewek i gotować 3-4 minuty. Jeśli dolewaliśmy wody posolić, jeśli bulionu może wystarczy sam pieprz. Zmiksować. Podsmażyć na maśle trochę bułki tartej wraz z kilkoma rzodkiewkami (większe przekrojone na pół). Zrumienioną wlać do gotowej zupy.

Zupa ma piękny kolor i jest naprawdę pyszna. Kto próbował, to się zachwycał. W dodatku uprawa rzodkiewek to propozycja dla całkiem początkujących ogrodników. Udają się w donicach, wiec można je nawet posiać na balkonie. I nadają się do zbioru już po kilkunastu dniach. W dodatku można ją wysiewać i wiosną, i przez całe lato. Co oznacza, że ta zupa będzie nam towarzyszyć do jesieni. Smacznego!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama