Zgadnij co gotujemy(70)?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Liczba przy tytule zgadywanki informuje, że od 70 tygodni bawimy się przy kuchni. I kto by się spodziewał, ze nam wszystkim starczy na to pary?! Wygląda zaś na to, że – jak śpiewał Freddie Merkury – the show must go on. No to do roboty Panie i Panowie.

1. Za czasów Augusta III wytworną potrawą była gęś na czarno, którą podawano z sosem z miodu, octu, imbiru i pieprzu ale skąd taka nazwa dania?
2. Teść francuskiego króla Ludwika XV był księciem Lotaryngii ale wcześniej siedział na polskim tronie, przeszczepił on na paryskie salony polskie ciasto ? a jakie?
3. Z jakiego mięsa robione jest popisowe danie kuchni galicyjskiej – pieczeń huzarska?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Kwartet solistów

Po przyjęciu wotum zaufania rząd Donalda Tuska kupił sobie parę tygodni spokoju, ale sam premier nie wychodzi z tej operacji wzmocniony. Stracił sporo autorytetu w oczach swoich wyborców, koalicjantów, nawet macierzystej formacji. Czy zdoła jeszcze odwrócić złą passę?

Rafał Kalukin

Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl prawidłowe trzy odpowiedzi otrzyma (pod choinkę) egzemplarz nowej książki – „Rodaku czy ci nie żal” autorstwa rodziny Adamczewskich z dedykacją i autografami.

Czekam więc a listonosz już za progiem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj