Cykoria pieczona

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

6 średnich kolb cykorii, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki rosołu z kostki, sól, łyżka cukru.

1. Cykorie oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści, wyciąć gorzkie głąby.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Odgrodzenie

We wsi Dzieżki pod Mońkami wybuchła awantura sąsiedzka nowopolskiego typu: za miedzę sprowadzili się ciemnoskórzy, więc trzeba było odgrodzić się od nich płotem granicznym.

Marcin Kołodziejczyk

2. Naczynie do zapiekania posmarować połową masła, ułożyć w nim cykorie (jedną warstwą), posypać solą i cukrem poukładać kawałeczki pozostałego masła, wlać na dno rosół, okryć folią aluminiową.

3. Wstawić cykorię do nagrzanego do temperatury 180 st C piekarnika i zapiekać 40 minut.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama