Zgadnij co gotujemy?(129)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Uff, ale się najedliśmy. Mam nadzieję, że wszyscy byli przy apetycie. Ale bez przesady. Teraz  łatwiej będzie myśleć o kolejnym quizie. Dziś pytania proste, by nie przeciążać umysłu wymagającego poświątecznego odpoczynku. A nagroda – tak jak ostatnio – książka przewodnik po naszym pięknym kraju czyli „Wakacje z duchami” Joanny i Artura Podgórskich ( oczywiście z autografami i dedykacją dla zwycięzcy).

1 – Co to jest lemieszka?

2 – A co to takiego – kondyment?

3 – Kaltesson to część odzieży, wędlina czy deser?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

Wszystkie pytania dotyczą polskiej kuchni sprzed około dwustu lat. Czekam na odpowiedzi. Listonosz też. Adres znany lecz go tu przytoczę: internet@polityka.com.pl

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj