Dorsz o doskonałym smaku

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

60 dag filetów z dorsza, cebula, łyżka masła, jajko, łyżka bułki tartej, łyżka mąki, 4 – 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek, sól, szklanka śmietany 12 proc., 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Karol Upadły i afera z mieszkaniem. Nawrocki rozbił się o mur faktów, krzyki PiS nie pomogą

Dzięki Jerzemu Ż. prokuratury wezmą się może wreszcie za tzw. flipperów. I w dużej mierze to dzięki niemu obecne szanse Karola Nawrockiego na zwycięstwo w wyborach są już tylko iluzoryczne.

Jan Hartman

1. Filety pokroić na porcje, lekko posolić.
2. Na łyżce masła podsmażyć drobno posiekaną cebulę, wystudzić, dodać jajko i wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę.
4. Kawałki ryby posypać lekko mąką, następnie maczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
5. Wlać na patelnię śmietanę i doprowadzić do wrzenia, odstawić rybę z ognia, posypać siekaną zieloną pietruszką.

Ryba smakuje inaczej niż zwykłe, smażone filety z dorsza, to jest naprawdę bardzo dobre i wyraziste danie. Doskonale pasują do jej smaku delikatne ziemniaki puree i surówka z cykorii.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj