Żeberka wieprzowe w pomidorach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

80 dag żeberek wieprzowych, 4 średnie pomidory, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżka mąki, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, do przybrania 2 łyżki posiekanych listków selerowych lub zielonej pietruszki.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

1. Żeberka podzielić na porcje, obsypać solą, pieprzem i mąką.
2. Olej rozgrzać w garnku, obsmażyć na nim żeberka, wlać szklankę wody, dodać mieloną słodką paprykę i dusić mięso około 30 minut.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na cząstki, dodać do mięsa i dusić aż powstanie gęsty sos a mięso będzie zupełnie miękkie.
4. Gotowe mięso posypać siekanymi listkami selera lub zielonej pietruszki.

Żeberka w pomidorach podaje się z kluskami kładzionymi lub śląskimi, choć doskonale smakują również z kopytkami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj