Kaczka pieczona z owocami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

Kaczka, ząbek czosnku, łyżeczka majeranku, sól, łyżeczka cukru, 2 winne jabłka, 2 gruszki, jeśli są – kilka śliwek świeżych lub jedna brzoskwinia, łyżka oleju lub oliwy.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

1. Sprawić kaczkę, usuwając pozostałe piórka, tłuszcz. Umyć, osuszyć, posolić z wierzchu i z zewnątrz. Natrzeć roztartym czosnkiem i  połową majeranku.
2. Przygotować owoce: jabłka i gruszki obrać i pokroić na kawałki, brzoskwinię przekroić na pół, wyjąć pestkę, śliwki wypestkować. Wszystkie owoce osypać majerankiem, odrobiną soli i cukru włożyć do wnętrza kaczki, spiąć otwór wykałaczkami. Posmarować kaczkę olejem lub oliwą.
3. Nagrzać piekarnik do 220 st C, wstawić kaczkę, a kiedy lekko się zrumieni nakryć folią aluminiową i piec, polewając wytapiającym się tłuszczem.
4. Upieczoną kaczkę przekroić na połówki, wydobywając owoce.
5. Owoce poddusić jeszcze chwilę w rondelku.
6. Tuszkę podzielić na porcje. Podawać mięso i owoce na jednym półmisku, z dodatkiem na przykład upieczonych ziemniaków lub klusek śląskich albo kopytek.

Kaczka z owocami nabiera wspaniałego aromatu i smaku, a same owoce stanowią, obok surówki, doskonały dodatek do mięsa.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj