Świąteczne rabaty do -30%

Subskrybuj
1 maj

Śniadanie na trawie i podwieczorek też

Francuscy XIX wieczni malarze lubili jadać w plenerze. Eduard Manet wystawiając „Śniadanie na trawie”(1863 r.) (fot. wyżej) zbulwersował publiczność lokując w centrum obrazu nagą kobietę pośród ubranych mężczyzn. W dwa lata później (1865 r.) Claude Monet (fot. niżej) pokazał pod tym samym tytułem, całkowicie ubrane towarzystwo też posilające się pod drzewami. Oba  dzieła stały się symbolami […]

30 kwi

Tafelspitz – smakołyk Franciszka Józefa

Zresztą nie tylko cesarz o pięknych wąsach oraz bokobrodach uwielbiał to proste danie.  Wiedeńczycy do dziś chadzają do wybranych restauracyjek by delektować się szpikiem, delikatnym gotowanym mięsem z warzywami oraz wszystko popijać esencjonalnym wołowym rosołem. Byłem w Wiedniu parę razy i za każdym pobytem ( a pierwszy raz zaprowadzony tam przez milczącego paOLOre) wstępowałem do Cafe […]

27 kwi

Flaczki z drobiowych żołądków

1 kg żołądków drobiowych, 2 opakowania mrożonej, krojonej włoszczyzny, gotowa przyprawa do flaków, Vegeta do smaku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 1. Żołądki oczyścić z pozostałości tłuszczu, umyć, zalać 4 szklankami wody, dodać przyprawę vegeta i gotować około godziny. Wyjąć łyżką cedzakową i wystudzić żołądki, wywar pozostawić. 2. Wystudzone żołądki pokroić w paski, dodać […]

Świąteczna oferta „Polityki”

Czytaj wszystkie teksty i wydania specjalne, z rabatem do -30%.

Subskrybuj