Świąteczne rabaty do -30%

Subskrybuj
2 kwi

Biała kiełbasa w majeranku

75 dag- 1 kg białej kiełbasy, duża cebula,4 ząbki czosnku, łyżeczka otartego majeranku, łyżka smalcu lub oleju, sól 1.Żaroodporne naczynie wysmarować polową oleju, na dnie poukładać pokrojoną w talarki cebulę, posypać lekko majerankiem. 2.W żaroodpornym naczyniu ułożyć ciasno pęta kiełbasy, poukładać na wierzchu pokrojony w plasterki czosnek. 3.Pozostały majeranek wymieszać pozostałym olejem lub smalcem i […]

30 mar

Porady praktyczne Antoniego Teslara

Rodzina Teslarów – zdjęcie archiwalne Polska kuchnia zawdzięcza wiele cudzoziemcom. Jest w tym panteonie obcy kuchmistrzów poczesne miejsce dla Antoniego Teslara, kucharza domu Potockich w Krzeszowicach. Dzisiejsi potomkowie mistrza rondla nie czują się cudzoziemcami. Są architektami, malarzami i chyba żaden z nich nie poszedł w ślady słynnego pradziada. Antoni Teslar zaś pozostawił po sobie kilka […]

26 mar

Pasztet z mięs mieszanych z udziałem zająca

Lubię pasztety a jest ich wiele gatunków. Smakują mi zarówno wiejskie pasztety francuskie grubo mielone o gruzełkowatej konsystencji i czasem przetykane małymi kawałeczkami trufli jak i gładkie, wielokrotnie mielone z zieleniącymi się kropkami aromatycznych ziół prowansalskich lub te luksusowe, strasburskie z gęsich wątróbek. Ale najbardziej lubię pasztet z różnych mięs z odrobiną dziczyzny (najczęściej jest […]

Świąteczna oferta „Polityki”

Czytaj wszystkie teksty i wydania specjalne, z rabatem do -30%.

Subskrybuj