Prawdziwa słodycz

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

W jednym ze sklepów handlujących produktami spożywczymi z całej niemal Europy trafiłem na miód z Hiszpanii. A dokładniej – z Galicji. To najbardziej na północ wysunięty region kraju leżący nad Atlantykiem, obfitujący we wspaniałe plaże, świetne ryby, doskonałe jak w całej Hiszpanii wina i sery. Ale o miodzie nie słyszałem. Kupiłem więc słoiczek i cieszę się. Jest niezwykle aromatyczny, bardzo słodki ale z posmakiem lekkiej goryczki (pewnie nektar z ziół) i znacznie bardziej płynny niż nasze miody. A że wkrótce będę przyrządzał kutię to każda ilość miodu będzie wykorzystana. Do miodu dostałem broszurkę o produktach Galicji. I po jej przeczytaniu pomyślałem, że polski miód też zasługuje na zastrzeżoną markę ważną w Unii Europejskiej. Mogli Hiszpanie, możemy i my. Tylko trzeba trochę wokół sprawy pochodzić.

„Miód galicyjski jest częścią dziedzictwa historycznego regionu i tworem jego wspanialej przyrody, charakteryzującej się niezwykłym bogactwem i różnorodnością flory korzystnie wpływającej na pracę pszczół. Wszystkie prace pszczelarskie wykonywane są od wieków w sposób tradycyjny. Rozwój techniczny, mając na względzie poszanowanie dla procesów naturalnych, również wniósł znaczące zasługi dla rozwoju produkcji i jakości Miodu Galicyjskiego, dając produkt o bardzo wysokiej jakości, dostosowany do wymogów obecnych czasów, a jednocześnie zachowujący harmonię z tradycją i przyrodą. Produkcja miodu w Galicji w większym stopniu kładzie nacisk na jego jakość niż na wydajność produkcyjną.

Chronione Oznaczenie Geograficzne Miodu Galicyjskiego (hiszp. Indicación Geografia Protegida Miel de Galicia) gwarantuje potwierdzoną kontrolami wysoką jakość miodu wyprodukowanego w Galicji i wyróżnionego znakiem Apelacji. Wśród miodów galicyjskich istnieje wiele gatunków, z których większość to miody wielokwiatowe Miel de Milflores (Miód Tysiąca Kwiatów), posiadające wiele odcieni zarówno jasnych, jak i ciemnych, i których smak, również różnorodny, zachowuje nutę kwiatową i owocową. Do innych gatunków miodu zaliczamy: miód eukaliptusowy, w kolorze bursztynu, o woskowym aromacie i lekko kwaśnym, niezbyt trwałym posmaku. Miód  kasztanowy,  w kolorze ciemnego bursztynu, który może przybierać czerwonawe odcienie, jest miodem generalnie płynnym o opóźnionej krystalizacji, o zapachu słodu oraz intensywnym, trwałym i delikatnie słonawym smaku. Miód wrzosowy, w kolorze ciemnego bursztynu z czerwonawymi odcieniami, posiada lekko gorzki, intensywny i trwały smak oraz silny kwiatowy aromat.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Prezydent nie wszystkich Polaków

Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?

Rafał Kalukin

Miód jest ważnym produktem odżywczym o uznanych właściwościach energetycznych, witaminowych i terapeutycznych, przez co jego spożycie jest zalecane w zdrowych i zrównoważonych dietach. Ale głównie jest to produkt wnoszący ważny i jedyny w swoim rodzaju wkład do gastronomii tak dzisiejszej jak i dawnej.

A o miodzie można pogadać zawsze, ale zimą najlepiej. Mleko z miodem czy dla niechętnych krowom  – herbata, to najlepszy napój rozgrzewający i zapobiegajacy zaziebieniom.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama