Zgadnij co gotujemy(112)?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Pobuszuję dziś trochę po starych książkach kucharskich. A i chętni pretendenci do nagród będą musieli sięgnąć do biblioteki, by znaleźć odpowiedzi. A ponieważ skończyły mi się już książki z tegorocznej puli nagród, wyciągnąłem i wysłałem też wszystkie  moje  jakie miałem do rozdania Czytelnikom, to musiałem wyszabrować parę egzemplarzy z biblioteczki Basi. I to będzie nagroda dzisiejsza. Nowe książki będę miał dopiero po nowym roku, gdy wydawca wydrukuje nasze najnowsze produkcje.

No to do roboty:

1. Najpierw cytat: „Zupa szpinakowa ze skowronkami
6 skowronków zalać bulionem i ugotować smak. Szpinak ugotować, przetrzeć przez sito, połączyć z bulionem i już nie gotować. Skowronki dodać do zupy.” Przepis pochodzi z książki wydanej w 1837 i zatytułowanej „Kuchmistrz nowy dla osób osłabionych”. Kto jest autorem dzieła?

2. W „Ilustrowanym kucharzu krakowskim dla oszczędnych gospodyń” pióra Maryi Gruszeckiej jest przepis nazwany „Pieczone siano”, co to takiego?

3. Co to za danie – kalteszal (pisze o nim „Praktyczny kucharz warszawski”  z roku 1895)?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

I tyle na dzisiaj. Czekam teraz na odpowiedzi pod adresem internet@polityka.com.pl

Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi otrzyma jeszcze przed świętami sporo sprawdzonych przepisów Basi. Powodzenia!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama