Gulasz z kurczaka

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Ok. 40 dag mięsa z  kurczaka, najlepiej z udek lub bioder, mała cebula, 15 dag pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 średnie, obrane ze skórki pomidory, sól, pieprz, łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 5 łyżek oleju, 2 łyżki śmietany, łyżeczka mąki,  pół paczki makaronu rurki.

 

1. Mięso z kurczaka pokroić w kawałki wielkości połowy pudełka zapałek, lekko oprószyć solą i pieprzem oraz mąką.

2. Olej rozgrzać w garnku, zeszklić posiekaną drobno cebulę, pokrojone na plasterki pieczarki, dodać mięso. Chwilę smażyć, aby mięso ze wszystkich stron się ozłociło.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zapomniane smaki

Makaron z truskawkami, który Iga Świątek nazwała smakiem dzieciństwa, stał się globalnym kulinarnym hitem. W Polsce kojarzy się raczej ze smakiem PRL: kuchni siermiężnej, pogrążonej w niedoborach i „przejściowych” trudnościach z zaopatrzeniem.

Joanna Podgórska

3. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki i dodać do garnka; jeśli używa się koncentratu wymieszać go ze szklanka wody i połączyć z mięsem. Dusić aż mięso stanie się miękkie, czyli co najmniej 15 minut.

4. Makaron ugotować al dente, dodać do gulaszu i od razu podawać.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama