Świąteczne rabaty do -30%

Subskrybuj
3 lut

Co Antoni Teslar gotował swoim pracodawcom

Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy (choć Francuz z pochodzenia) przez długie lata gotował w pałacu Potockich w Krzeszowicach. Zostawił po sobie całkowicie już polską rodzinę Teslarów, którzy zasłynęli w kilku dziedzinach sztuk z malarstwem i architekturą na czele. Protoplasta rodu pozostawił po sobie także dzieło zatytułowane „Kuchnia polsko-francuska”, z którego czerpali pełnymi garściami także inni […]

30 sty

Co pić z największą przyjemnością

Mój ulubiony autor kulinarny Anthelme Brillat-Savarin nie należał do osobników wylewających za kołnierz. Jego umiłowanie wina miało jednak podstawy naukowe. W dziele fundamentalnym dla gastronomii i smakoszy, którego tytuł – „Fizjologia smaku” –  zapowiada uczoną lekturę tak wykłada o napojach: „Woda jest jedynym napojem, który naprawdę gasi pragnienie; dlatego możemy ją pić jedynie w małych ilościach. […]

27 sty

Żabie udka na chrupko lub w potrawce

Przeczytałem w ubiegłą sobotę tekst mojej ulubionej autorki Agnieszki Kręglickiej o żabich udkach. W chwile po lekturze sięgnąłem do moich starych książek kucharskich i potwierdzam spostrzeżenia Agnieszki: co książka to odmienne opinie. Jedne autorki twierdzą, że żabie udka jeść należy na wiosnę, bo wówczas są najsmaczniejsze, inne, że tylko pod koniec lata ponieważ wtedy żaby nabrały […]

26 sty

Kapuśniak pomidorowy

Kość schabowa lub 20-30 dag żeberek wieprzowych, kawałek rosołowej wołowiny,2 marchwie, pietruszka, kawałek selera,por,4 ziemniaki,25 dag kiszonej kapusty,2 liście laurowe,3 ziarna ziela angielskiego, spora szczypta ziaren kminku,2 suszone grzyby,2 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek ,mielona słodka papryka, pieprz, sól, ew. do smaku Vegeta lub inna warzywna przyprawa 1. Kapustę przesiekać i dodać grzyby oraz 2 szklanki […]

Świąteczna oferta „Polityki”

Czytaj wszystkie teksty i wydania specjalne, z rabatem do -30%.

Subskrybuj