Świąteczne rabaty do -30%

Subskrybuj
3 sty

Sery z dziury w ziemi

Opowiadałem już wielokrotnie o różnych serach. Przyznałem się nawet, że jestem nałogowcem serowarskim. Zjadam ze smakiem sery, wobec których inni smakosze zachowują głęboką rezerwę a nawet – czasem i niektórzy – nie kryją swego obrzydzenia. A ja nie! Dziś chciałbym opowiedzieć – korzystając z wiedzy Eleny Kostioukovitch, wybitnej znawczyni historii i smaków kuchni włoskiej – o serach dojrzewających w […]

2 sty

Pikantna jarzynowa

0,5 kg dojrzałych pomidorów ,szklanka mrożonego lub świeżego bobu, cebula, marchew, spory ziemniak,1/2 średniej cukinii, pół szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku,2 łyżki oliwy, na koniec łyżeczki mielonego cynamonu, spora szczypta mielonego białego pieprzu, szczypta ostrej papryki,5 ziaren kolendry, sól, łyżeczka przecieru pomidorowego 1.Obrać cukinię, marchew i ziemniak. Pokroić w kostkę 2.Rozgrzać w garnku oliwę, […]

2 sty

Zupa-krem z buraków

0,5 kg buraków, średnie kwaśne jabłko, cebula, duży ziemniak, duża czerwona papryka,2 łyżki masła,6 szklanek wywaru warzywnego(może być z kostki)sól ,pieprz, sok z ? cytryny, szczypta tymianku i cukru,2-3 łyżki gęstej śmietany 1.Ziemniak,buraki,cebulę i jabłko obrać, drobno pokroić. 2.Paprykę oczyścić usuwając gniazdo nasienne i pokroić w drobny makaronik. 3.Rozgrzać masło w garnku, wrzucić pokrojone warzywa […]

30 gru

Alzacki wieczór

Tomasz Jakubik naucza… To był bardzo udany wieczór. Prowadzili go do spółki Tomasz Prange-Barczyński – naczelny redaktor warszawskiego „Magazynu Wino” i drugi Tomasz Jakubiak – kucharz wybijający się (i to w silnej stołecznej konkurencji) a także współautor wielu programów kulinarnych emitowanych w stacji Kuchnia+. Na ów wieczór zaproszono sporą grupę blogerek i blogerów kulinarnych oraz autorów książek […]

30 gru

Sylwester przy domowym stole

Na przekąskę proponujemy pasztety: Pasztet jajeczny 12 jajek, por z długą częścią białą, łyżka masła, po łyżce świeżego, drobno posiekanego tymianku, oregano i rozmarynu (jeżeli musimy użyć ziół suszonych wtedy odmierzamy jedynie po łyżeczce) łyżkę, sól ziołowa, 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry, łyżka francuskiej musztardy, 2 łyżki tartej bułki, do smaku mielony pieprz Do wysmarowania […]

Świąteczna oferta „Polityki”

Czytaj wszystkie teksty i wydania specjalne, z rabatem do -30%.

Subskrybuj